Modelvliegen, een hobby voor jong en oud!

Introductie 

Modelvliegen is een prachtige hobby waar iedereen op zijn eigen manier invulling aan geeft. Ben je een bouwer? Hou je meer van zweefvliegen? Hou je van figuren (aerobatics) vliegen?  Of pruttel je gewoon lekker in de rondte met een mooi op schaal gebouwd toestel? Alles is mogelijk binnen deze hobby en zo ook binnen onze modelbouwclub.

Wanneer je er aan denkt om met modelvliegen te beginnen komen er allerlei vragen in je op. Bijvoorbeeld: wat kost het? Welk toestel, zender en wat heb ik nog meer nodig? Welk merk moet ik kiezen? Bij de MCH hebben we veel kennis en ervaring beschikbaar.

Kom eerst maar eens gezellig langs op ons vliegveld waar je onder begeleiding van een instructeur eens lekker kunt meekijken en je eerste rondjes kunt vliegen met ons clubtoestel. Op deze manier kun je eerst kennismaken met de hobby en voor jezelf bekijken of je het echt voldoende leuk vindt, alvorens je allerlei spullen aanschaft.

Er zijn altijd wel enthousiaste clubleden aanwezig die je graag voorzien van goede (aankoop) adviezen en leuke verhalen over onze hobby. Op mooie zomeravonden zijn we op de donderdagavond ook nog wel eens op het veld aan het vliegen.

Na een aantal vliegdagen komt het moment dat je misschien wel besmet bent geraakt met het 'modelvliegvirus' en je besluit om te starten met deze hobby.


Leren vliegen

Vervolgens zul je nog moeten leren modelvliegen! Niet iets wat je 'even' leert.  

Binnen de MCH zijn een aantal leden met ruime ervaring die instructeur zijn. Zij kunnen je de kunsten van het modelvliegen aanleren, hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Na het behalen van je officiële KNVvl Vliegbrevet kun je op een veilige manier zelfstandig je model klaarmaken voor de vlucht. Hier is een linkje voor uitleg: opstijgen, landen en een aantal basis- kunstvlucht figuren vliegen. Dit kan zowel met gemotoriseerde (elektro of brandstof), als ook voor zweefvliegtuigen. De club beschikt over een elektro charter toestel - de E-flite Apprentice - waarmee gelest kan worden. Activiteiten

Door de vliegcommissie worden jaarlijks een aantal activiteiten georganiseerd zoals het clubkampioenschap zweefvliegen, vliegdagen/zweefwedstrijden bij andere clubs, hellingvliegen met zwevers in de buurt en nog vele andere zaken. 

Ook gaan we jaarlijks een aantal dagen vliegen in Duitsland in de omgeving van de Wasserkuppe, de bakermat van de zweefvliegsport. De Wasserkuppe ligt in de buurt van de stad Fulda.

Veiligheid en papieren

KNVvL 

Wanneer je vlieglid wordt bij de MCH bent je automatisch lid van de Koninklijk Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart, de KNVvL. De KNVvl is een overkoepelende organisatie voor de plezierluchtvaart in Nederland. Je bent via de KNVvL automatisch verzekerd voor schade die je mogelijk een ander toebrengt met het modelvliegtuig. Ook is het de organisatie die de belangen van de modelvliegsport behartigt.  Meer informatie vind je op https://www.knvvl.nl/modelvliegsport/

Checklist bij modelvliegen

Veiligheid op het vliegveld